Американските палачинки се отличават от Европейските такива основно със своята пухкавост. Ако палачинките са любимата закуска на вашето семейство, може би е време да опитате тази рецепта.
Необходими продукти:
- 1 1/2 ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. захар
- 2 яйца
- 1 ч. л. ванилия
- 1 1/3 ч. мляко
- 2 с. л. разтопено масло или друга мазнина
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, бакпулвера, солта и захарта в голяма купа и разбъркайте. Счупете яйцата и отделете белтъците от жълтъците. В средна купа разбийте с миксер яйчния жълтък, ванилията, млякото и разтопеното масло. Добавете ги бавно към сместа от сухите съставки. В друга купа разбийте белтъците до получаване на меренг, след което ги добавете към другата смес и разбъркайте внимателно с шпатула.
В голям тиган на умерен огън разтопете 1 супена лъжица масло. С помощта на черпак изсипете част от сместа на 3 или 4 отделни места в тигана, за да се образуват няколко малки палачинки. Когато се появят малки мехурчета (след 1 - 2 минути), обърнете и продължете да готвите до получаване на лек, златист оттенък. Повторете с останалата смес.
Можете да сервирате палачинките като ги наредите една върху друга като кула, а между отделните пластове гарнирате с течен шоколад, банани или други плодове, любими на семейството.
.....................................................................................................................................
За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.