В щата Ню Йорк беше обявено извънредно положение, след като вирусът на полиомиелит (детски паралич), беше открит в отпадни води в още един окръг на Ню Йорк за втори път в рамките на месец. След като през юли в окръг Рокланд 20 годишен мъж беше първият диагностициран с полиомиелит от близо десетилетие в страната, сега е взета позитивна проба и от отпадни води в окръг Насау. Според здравните служители двете проби са генетично свързани.

Полиомиелитът е заболяване, за която няма лечение. Но ваксината срещу него дава доживотна превенция.

Губернатор Кати Хокъл обяви извънредно положение във връзка със ситуацията, което позволява на медицинските работници от службите за спешна помощ, акушерките и фармацевтите да извършват ваксинация срещу заболяването, а лекарите да издават постоянни разпоредби за ваксината. Здравните власти заявиха, че всички неваксинирани жители на Ню Йорк би трябвало да се ваксинират веднага. Те също така призоваха за подсилващи дози за определени хора като здравните работници в засегнатите райони, лекуващи пациенти, които може да имат полиомиелит. Данните за имунизациите ще бъдат използвани, за да се насочат ваксинационните усилия там, където са най-необходими.
Проблемът обаче се простира далеч извън Ню Йорк. Тази новина дойде само месец след като във Великобритания се налижи въвеждането на бустерна ваксинация за детски паралич за деца под 10-годишна възраст след потвърдени данни за разпространение на вируса в отпадните води на Лондон за първи път от 80-те години насам. В Пакистан и Афганистан вирусът на полиото никога не е бил напълно изкореняван и по-рано тази година, по-малко от 12 месеца след като Африка се обяви за "polio-free", детският паралич инвалидизира десетки деца в Мозамбик и Малави. В Украйна детският паралич парализира по минимум 19 души на година, а през пролетта в Израел бяха докладвани 8 случая на болестта.

Какво представлява полиомиелитът?
Полиомиелитът е остро, силно заразно вирусно заболяване, причинено от вирус от семейство Picornaviridae. За разлика от други вируси, при него причинителят е патагонен само за човека. Първоначалните клинични
симптоми (ако изобщо са налице такива) са фебрилитет, умора, повръщане, по-късно се появяват схванатост на врата и крайниците. Средно 1 на 200 заразени развиват перманентна парализа, като при част от тях е възможно вирусът да доведе до смърт, ако са засегнати дихателните мускули.
Полиовирусът се съдържа в най-голямо количество във фецеса на заразения индивид и най-често предаването на инфекцията става по фекално-орален път. Това става чрез консумиране на замърсени с полиовируса храни или напитки; контакт със замърсени предмети и поставяне на пръстите в устата; делене на храна или посуда със заразен от полиомиелит. Най-възприемчиви към вируса са децата под 5-годишна възраст.
В миналото полиомиелитът е бил сред водещите причинители на инвалидизация в глобален мащаб. Тъй като единствено човекът е възприемчив към причинителя, Световната здравна организация си поставя за цел чрез масови имунизации напълно да изкорени заболяването в близките десетилетия. Тези усилия до голяма степен се увенчават с успех, като
заболеваемостта пада от 350 000 случая през 1988 г. до 1352 г. случая през 2010 г. През 1988 г. 125 държави по света са ендемични за полиомиелит, докато през 2012 г. те са само три – Афганистан, Нигерия и Пакистан. През юни 2002 г. всички 53 страни от Европейския регион са обявени за свободни от полиомиелит. По данни на Световната здравна организация в цяла Европа няма потвърдени случаи на новозаразени с полиомиелит.

В България най-висока заболеваемост от детски паралич е регистрирана през 1947 г. След въвеждането на масова имунизация през 1959 г., заболеваемостта рязко спада, а последният случай на полиомиелит в страната е регистриран през 1970 г. Наблюдавани са обаче два пробива от неимунизирани или непълно имунизирани деца през 1966 – 1967 г. (49 заболели) и през 1991 г. (46 заболели). Последните два епидемични взрива в България са през 1991 г. в резултат на внос на див полиовирус 1-ви тип от Таджикистан и през 2001 г. в
резултат на внос също на див полиовирус 1 тип от Индия. И при двата случая са засегнати основно неимунизирани и непълно имунизирани деца от малцинствен произход. В България ваксинацията срещу полиемиелит е задължителна за всички деца в първите месеци след раждането им.

......................................................................................................................................

Прочетете още Остър хепатит сред децата: Какво трябва да знаем?

 

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.