От момента на раждането си бебетата започват да издават звуци. Те включват гукане, кикотене и, разбира се, плач. И някъде преди края на първата си година те произнасят първата си дума.

Независимо дали тази първа дума е „мама, „татко“ или нещо друго, това е огромен крайъгълен камък в развитието на детето и вълнуващ момент за всеки родител. Но когато бебето порасне, ще започнете да се чудите какви са неговите езикови умения в сравнение с децата на същата възраст възраст.

Запомнете нещо много важно - всяко дете се развива със свое собствено темпо и “заговаря” със своя скорост. Така че, ако вашите деца проговорят по-късно от по-голямото им братче или сестриче, вероятно няма за какво да се тревожите. В същото време обаче може да ви помогне да разберете какви са различните етапи на говора. По този начин можете да забележите възможните проблеми в развитието на детето по-рано. Реалността е, че някои деца се нуждаят от малко допълнителна помощ, когато се учат да говорят.

Тази статия ще ви запознае с основните етапи на общия език, също ще ви предложи някои забавни дейности за насърчаване на речта.

Развитие на речта от 0 до 36 месеца

Въпреки че малките деца развиват езикови умения постепенно, те общуват още от раждането си.

0 до 6 месеца

Не е необичайно бебе на възраст до 6 месеца да издава гукащи звуци и да бърбори. На тази възраст децата ви дори могат да разберат, че им говорите. Ще забележите, че обръщат главата си по посока на гласа ви, както и на звук наблизо. И докато се учат как да разбират езика и как да комуникират с вас, за тях ще става все по-лесно да следват указанията ви, да реагират на собственото си име и скоро да кажат първата си дума съвсем осъзнато.

7 до 12 месеца

Обикновено бебета на възраст от 7 до 12 месеца могат да разберат прости думи като „не“. Те могат да използват жестове, за да общуват, също да използват една до три думи. Имайте предвид, че не е притеснително да произнесат първата си дума с наближаването на 12-тия си месец, а дори и след това.

13 до 18 месеца

Около 13 до 18 месеца след раждането речникът на малкото дете може да се разшири до 10 или дори до 20 думи. В този период те започват да повтарят думи, които са чули от родителите си (така че внимавайте какво казвате). Също тогава започват да разбират прости команди като „вземи обувката“. С напредването на комуникационните им умения те започват и да изразяват своите желания.

19 до 36 месеца

На възраст от 19 до 24 месеца речникът на дето вече най-вероятно се е разширил до 50 - 100 думи. То вероятно може да назове неща като различните части от тялото или хора, които познава. Може би ще започне и да говори с кратки фрази или изречения.

И докато детето ви стане на 2 до 3 години, вероятно ще има речников запас от 250 или повече думи. То ще може да задава въпроси, да иска предмети и да следва по-подробни указания.

Как можете да помогнете на вашето дете да проговори?

Отново ще кажем, че възрастовите граници, споменати по-горе са само насока. Истината е, че някои малки деца усвояват езикови умения по-рано, а други - малко по-късно. Това не означава непременно, че детето ви има проблем. И, въпреки че детето ви вероятно ще навакса езиковите умения в даден момент, междувременно можете да направите някои неща, за да насърчите речта му и да му помогнете да развие езиковите си умения.

Четете заедно с детето

Четете приказки на детето – колкото е възможно повече, всеки ден. Това е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да насърчите езиковото му развитие. Едно проучване от 2016 г. установява, че децата, на които са чели детски книжки в ранна възраст, разполагат с много по-богат речник от тези, които единствено са чували родителска реч.

Всъщност, според проучване от 2019 г., четенето само на една книга всеки ден може да доведе до това детето да използва 1,4 милиона повече думи от деца, на които не им е четено в тази възраст.

Говорете винаги, когато е възможно

Това, че бебето ви не може да говори, не означава, че трябва да седите мълчаливо цял ден. Колкото повече говорите и се изразявате пред него, толкова по-лесно ще бъде за вашето малко дете да се научи да говори. Например, ако му сменяте памперса, разкажете или обяснете какво правите. Споделяйте неща от за деня си с него или му говорете за всичко, което ви хрумне. Не забравяйте да използвате прости думи и кратки изречения, когато е възможно. Можете също да насърчите говоренето на детето, като му четете всичко, което минава през деня ви - например да му прочетете рецептата, докато готвите. Или, докато се разхождате из квартала, му прочетете различни табелки и надписи, които срещате. Може дори да пеете на детето – вашата любима песен или неговата любима приспивна песен.

Въздържайте се да говорите на бебешки

Въпреки че е очарователно, когато малките използват думи неправилно или използват бебешки говор, оставете това само на тях. Не е необходимо да коригирате детето, просто му отговорете с правилната употреба. Например, ако вашето мъниче ви помоли да „закопчите“ блузата му, можете просто да кажете „Да, ще я закопчая“.

Назовавайте различните предмети

Повечето малки деца биха посочили предмет, който искат, вместо да го поискат с думи. Това, което можете да направите в случая, е да действате като преводач на детето си и да му помогнете да разбере имената на конкретните предмети. Например, ако то ви посочи чаша, пълна със сок, отговорете, като кажете „Сок. Искаш ли сок?“ Целта на това упражнение е да насърчите детето си да произнесе думата „сок“. Така че следващия път, когато иска нещо за пиене, вместо просто да посочи, насърчете го да каже думата.

Обогатете речника на детето си

Друг начин да обогатите речника на детето си е като обогатите своя в разговора си с него. Например, ако детето ви види куче и каже думата „куче“, можете да отговорите с „Да, това е голямо, кафяво куче“. Също да използвайте тази техника, когато детето ви изпуска думи в изречение. Например детето ви може да каже „куче там“ - можете да “разширите” това, като отговорите „Кучето е там“.

Дайте на детето си избор

Насърчете комуникацията между вас, като дадете на детето си избор. Да приемем, че имате два сока и искате детето ви да избира между портокалов сок и ябълков сок. Можете да го попитате: „Искаш ли портокал, или искаш ябълка?“ Ако то посочи или покаже с жест отговора си, насърчете го да използва думите си.

Ограничете времето на детето пред екрана

Проучване от 2018 г. установи, че времето пред екрана на медийните устройства е свързано със забавяне на говора при 18-месечните деца. Експертите посочват, че взаимодействието с другите деца и с възрастни е най-доброто нещо за езиковото развитие на детето. Американската академия по педиатрия препоръчва не повече от 1 час дневно пред екрана за деца на възраст от 2 до 5 години и още по-малко от това за по-малки деца. Не е препоръчително това екранно време да бъде прекарано пред мобилен телефон или таблет, защото е възможно то да повлияе на зрението на децата.

Ами ако вашето дете не говори?

Дори и да положите всички изброени средства, за да накарате детето си да проговори, но няма резултат, е възможно то да има затруднения с вербалната комуникация. Симптомите на забавяне на речта могат да бъдат:

  • Липса на говор на 2-годишна възраст
  • Проблем със следването на указания
  • Трудности при сглобяването на изречение
  • Ограничен речников запас за конкретната възраст

Ако имате притеснения по темата, разговаряйте с педиатъра на вашето дете. Възможните причини за забавяне на езика могат да включват интелектуални увреждания и увреждания на слуха. Забавянето на езика може също да е признак на разстройство от аутистичния спектър. Вашето дете може да се нуждае от цялостна оценка, за да се определи основният проблем. Това може да означава също среща с логопед и/или детски психолог. Като професионалисти те могат да идентифицират проблема и след това да препоръчат решения, за да помогнат на детето ви да преодолее проблема.

Да чуете първата дума на вашето бебе е вълнуващ момент и когато то порасне, може да сте също толкова развълнувани да виждате как то ви разбира и успява да сглоби цели изречения. Така че да, обезкуражаващо е, когато то изпитва затруднения да прави нещата , както сте очаквали. Но дори и детето ви да има забавяне на речта, това не винаги означава сериозен проблем. Не забравяйте, че децата развиват езиковите си умения с индивидуална скорост.

......................................................................................................................................

 

Прочетете също и Как да приучим детето да използва гърне само за 3 дни.

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.