С появата на вируса Covid-19 се появи и недостиг на някои лекарства, които се използват за лечението му. Много родители в момента срещат трудности при откриването на лекарствата Пулмикорт (то се използва за облекчаване и предотвратяване възпалението на дихателните пътища) и Вентолин (прилага за овладяване на тежки пристъпи на бронхиална астма). Същата е и ситуацията с търсенето на Фраксипарин и Клексан (лекарства, които забавят или предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове).

След като не успяват да открият търсените лекарствени продукти в аптечната мрежа, много често родителите се обръщат с молба за помощ в социалните мрежи с надеждата да намерят информация къде биха могли да открият последни бройки от въпросните лекарства или търсейки такива от родители, които нямат вече необходимост от тях и биха били склонни да ги продадат.

Продажбата на лекарствени продукти в платформата на Фейсбук обаче е забранена по очевидни причини. Твърде често такива постове биват изтривани от платформата, защото нарушават правилата й, а при системно нарушение на правилата е възможно дори да бъде изтрита цялата група безвъзвратно. Поради тази причина в голяма част от случаите постове на тема търсене или покупка на лекарства не се допускат от администраторите на групи във Фейсбук - те застрашават съществуването на групата. За да избегнем и ние бъдещи “нарушения на правилата” в групата Майките на София, написахме тази статия, която в бъдеще ще бъде “крайпътният камък” за срещи между родители, които търсят тези лекарства и такива, които вече нямат нужда от тях и ги продават или просто имат информация къде могат да бъдат намерени те в град София.

За това ви молим да напишете коментар под тази статия, ако имате налични от въпросните лекарствени продукти или имате информация за тях. Пишете също и ако търсите тези лекарства, за да могат хората да се свържат с вас. В бъдеще такива постове няма да бъдат допускани в групата. На тази тема ще може да се коментира единствено под тази статия. Ще я изпращаме като фийдбек към всеки, опитал да пусне пост по темата в групата Майките на София във Фейсбук.

Към 5-ти април имаме информация от Фейсбук страницата на Медицински център "Д-р Калчев", че в центъра са поставили кошница за обмен на нискомолекулните хепарини (НМХ) - лекарства, сред които са Клексан и Фраксипарин. Всеки, който има нужда от такива медикаменти, е добре дошъл да си вземе от нея, а за когото те са вече излишни - да остави. 

Можете да намерите оригиналната публикация тук:

https://www.facebook.com/107645284987238/photos/a.114600994291667/156042373480862/

За повече информация, свържете се с Медицински център "Д-р Калчев".