Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2022/2023 година. Тя ще се изплаща на два пъти и за получаването й няма да имат отношение доходите на семейството. За да получат еднократна помощ, децата трябва да са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище и да живеят постоянно в страната.

Как се заявява еднократната помощ за ученици?

За да се възползва от помощта, родител/настойник/попечител трябва да подаде заявление-декларация не по-късно от 15 октомври 2022 г., придружена от удостоверение, че детето е записано в първи или осми клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище. Този документ не е задължителен, тъй като държавната агенция може да получи тази информация по служебен път, но все пак е препоръчително родителят да се снабди с такъв и да го приложи.

Заявлението може да бъде подадено по следните начини:

  • лично в Дирекция социално подпомагане по настоящ адрес, като към заявлението трябва да се приложи копие от лична карта на заявителя;
  • по пощата или чрез куриер, като заявлението следва да е в оригинал;
  • чрез Системата за сигурно електронно връчване с Персонален идентификационен код на НОИ или квалифициран електронен подпис;

Образци на заявления за отпускане на тези помощи могат да бъдат получени на място в Дирекция социално подпомагане или изтеглени от официалната интернет страница на Агенцията за социално подпомагане на следния.

Помощта се получва на два транша - за първия учебен срок се превежда половината от сумата (или 150 лева), а втората част - до един месец след началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. В противен случай родителите връщат получената сума. Средствата се връщат на държавата и ако ученикът в първи или осми клас натрупа повече от пет неизвинени отсъствия.