Диастазата е често срещано състояние след бременност и, за съжаление, проблемите, свързани с появата й, далеч не се изчерпват с естетиката на женското тяло. За да се запознаете по-обстойно с нея и да разберете как да подобрите състоянието на коремната мускулатура при състояние на диастаза, поговорихме с Невена Георгиева - персонален и групов инструктор, която е работила с десетки жени с такъв проблем. Можете да прочетете какво ни каза тя по темата и да се запознаете с три от упражненията, които тя препоръчва при диастаза.

Какво е диастаза и как се случва тя?

Диастазата представлява отдалечаване на двете половини на правия коремен мускул. Най-често това раздалечаване се получава вследствие на напрежение върху тази мускулатура от уголемяване на матката по време на бременност или по-продължително раждане с много котракции. Именно заради това рискът от диастаза нараства при повторна бременност, заради повтарящото се разтягане и свиване на коремната стена. По-рядко този проблем се появява при хора (включително мъже), които редовно вдигат тежести без предпазен колан. Появата на диастаза е проблем, които в някои случаи може да доведе до поява на пъпна херния. За това, въпреки че сама по себе си диастазата не представлява опастност за здравословното състояния, е препоръчотелно да се вземат мерки за нея.

Има ли различни видове диастаза?

Да, има няколко вида диастаза. Тя може да бъде само в горната част на коремната муслукатура, само в долната й част, по цялото протежение на Linea Alba (подкожната ивица, която разделя правия коремен мускул) и в централната част на корема - около пъпа, което е най-често срещаният вид диастаза при жените.

Как можем да разберем дали имаме състояние на диастаза?

Ако имате съмнение за диастаза, можете да направите следното:

  • Легнете по гръб, със сгънати крака, като поставите ходилата на пода;
  • Повдигнете рамене и глава от пода, като при упражнението коремна преса;
  • Подпрете с едната си ръка главата, а другата плъзнете пръсти по от горната част на корема към долната в пространството, в което се срещат мускулите на корема. Ако можете да поставите повече от два пръста в това пространство, е много вероятно да имате диастаза.

Какво трябва да направим, ако имаме съмнения, че имаме диастаза?

Първо и най-важно е да се допитате до лекар, който да потвърди съмненията ви и съответно да установи каква е диастазата. Ако той прецени за необходимо, ще препоръча упражнения, които да повлияят върху състоянието. Важно е да споменем, че често диастазата се "прибира" от самосебе си в първите месеци след раждане и за това е възможно наблюдаващият лекар да прецени, че в случея няма нужда от допълнителни упражнения. Също е важно да кажем, че за изпълнието на упражненията за подобряване на коремната мускулатура при състояние на диастаза има голямо значение каква е предварителната физическа подготовка на организма. Ако в случея става въпрос за дама, която е получила диастаза вследствие на раждане, но преди да забременее е тренирала активно, упражненията, от които може да стартира, са доста по-натоварващи в сравнение с тези, от които би започнала дама, която не е водила толкова активен начин на живот. Това се дължи на факта, че човешката мускулатура има "памет" и "помни" своя обем и движение.

Също така, ако сте човек, който не е бил активно спортуващ преди появата на диастаза в коремната мускулатура, ви съветвам горещо да потърсите и помощта на персонален инструктор. Защото, ако не разбирате съвсем техниката на упражненията за корем и ги изпълнявате неправилно, е възможно да увеличите напрежението в коремната мускулатура по време на тренировката и по този начин на влошите състоянието си.

Какво препоръчваш ти като инструктор на своите клиенти, които страдат от диастаза?

Първо е важно да кажа какво не препоръчвам. При състояние на диастаза на средната или горната част на корема не препоръчвам изпълнението на класически коремни преси (такива от легнало положение до седеж). Причината е в това, че по време на това упражнение цялата коремна мускулатура се стяга и концентрира, което води до налягане във вътрешната част на корема, което всъщност би причинило влошаване на състоянието.

Най-подходящи за това състояние са изометричните (статични) упражнения, като лично аз препоръчвам техника на "обърнат корем". Наричам я така, защото реално представлява хлътване (прибиране) на коремната мускулатура леко навътре, така че да облекчим напрежението върху нея по време на упражненията. За да добиете нагледно представа за тази техника, ще демонстрирам четири упражнения за прибиране на диастаза. Всички те ще бъдат статични, което означа, че целта на изпълнението им не е определен брой повторения, а задържането на тялото в конкретна позиция за определено (или максимално) време.

(Упражненията можете да откриете в нашата галерия.)

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.