Месец юни е посветен на информираността и борбата със сколиозата. По този повод Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда стартира кампания, в която ще ви запознаят с причините за поява на сколиоза и нейното лечение, развенчавайки едни от най-популярните митове за заболяването.

Шест деца, преминали през оперативно лечение, ще разкажат своите истории. Техните родители ще споделят какви са били най-големите им страхове, какви са последиците от забавеното лечение на сколиоза и какъв е резултатът след хирургична намеса, когато тя е наложителна.

На 26 юни (неделя) между 10:00 ч. и 14:00 ч., Световен ден за борба със сколиозата, нашите специалисти проф. д-р Васил Яблански, д-р Аделин Иванов, д-р Евгени Влаев и д-р Станислав Балев ще извършват безплатни прегледи за деца до 18 години със съмнения или с установена сколиоза. Ако специалистите назначат образни изследвания, те се заплащат.

Резервацията за часове за преглед ще стартира на 16 юни. За да запазите час, трябва са се обадите на телефон 02 403 4000.

Едни от най-често срещаните митове за заболяването сколиоза е, че тя може да бъде причинена от лошата стойка на детето или от тежестта на раницата, която носи.

В действителност сколиозата представлява странично изкривяване във фронталната равнина, което може да бъде с една или няколко кривини в различни сегменти от гръбначния стълб. Причините за появата на заболяването са неизяснени, но неправилната стойката на детето не може да причини подобни деформации. Най-често срещана е идиопатичната адолесцентна сколиоза. Тя засяга деца в юношеска възраст (от около 10 до 18-20 г.). В зависимост от тежестта на изкривяването е необходимо да бъдат проведена съответната терапия - носене на корсет, кинезитерапия или хирургия при тежки деформации.

Вината за появата на сколиозата не е на децата, нито на техните родители. Заболяването не може да бъде предотвратено. Промяната във формата на гръбначния стълб се открива от родителите или от личния лекар при профилактични прегледи. Гръбначният стълб е дъгообразно изкривен. Кривата се вижда най-добре, когато детето се наведе напред и при това положение се огледа контурът на гърба му. Едното рамо стои по-високо от другото, талията от едната страна е изгладена. Едната половина на таза е по-високо разположена от другата. При оглед отпред се установява несиметрично разположение на гръдните жлези при момичетата, а при оглед отзад прави впечатление асиметричното разположение на лопатките. При установяване на сколиоза е нужна консултация с ортопед, при който се назначават рентгенови снимки на гръбначен стълб.

В повечето случаи при лека сколиоза болните нямат съществени оплаквания. Може да се появи лесна умора, нарушена походка или болки в гърба. При тежка, некоригирана сколиоза възникват симптоми от страна на дихателната, сърдечносъдовата и нервната система поради променено разположение на органите в гръдния кош.

Консултацията и наблюдението от специалист са необходими за уточняване на вида сколиоза, степента на отклонение и прогресията на заболяването.