Внезапното нарастване на случаите на хепатит сред малките деца прикова вниманието на здравните специалисти в световен мащаб. Учени от цял свят се опитват да установят причината за необичайния ръст за заболелите деца през последните месеци. Причината за чернодробните възпаления остава засега неясна. Всички тестове за типичните вируси на хепатита - A, B, C, D или E - са отрицателни, което според медицината е крайно необичайно. Към момента доминира версията, че основна роля за появата на заболяването има Аденовирус F41, тъй като ¾ от децата, заболели от въпросния хепатит, са дали положителна проба за него. Медицината смята, че този аденовирус се завръща, след като през първата година на пандемията е изчезнал напълно заради ограниченията и изолацията по време на локдауните.

Необичайният ръст на случаите на хепатит с неизвестен произход беше отчетен във Великобритания в началото на месец април. В последствие заболяването беше установено при над 300 деца, повечето от които са в Западна Европа, но има много случаи и в Северна Америка, както и в Югоизточна Азия. И, макар че все още няма известен случай на дете, заболяло от мистериозния хепатит, в България, е добре да знаем какви са симптомите на заболяването.

Докладваните до момента случаи са на предходно здрави деца между 2 и 5 години, които са проявили симптоми на остър хепатит - жълтеница, повръщане, побелели изпражнения, диария, гадене, повишена телесна температура, както и силно завишени стойности на чернодробни ензими - АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L). При никое от децата не е докладвано наличие на имуносупресия. Около 90% от децата, при които е установено заболяването, се е наложило да бъдат хоспитализирани. И макар че повечето пациенти са успели да се възстановят от болестта, при някои от тях тя е предизвикала толкова остра форма на хепатит, че се е наложило да бъде направена чернодробна трансплантация. Според данните на Световната здравна организация вече има и един смъртен случай.

Министерството на здравеопазването е информирало за клиничното протичане на заболяването общопрактикуващите лекари в страната, както и лекарите специалисти по педиатрия, инфекциозни болести и вътрешни болести. За съжаление, заболяването е рядко и доказателствата за предаването му от човек на човек са все още неясни. Затова рискът не може да бъде оценен към момента.