Храненето е едно от най-важните неща в ранна детска възраст. Освен че то набавя необходимата енергия на всяко дете, то влияе и оформя навиците им в тази посока занапред в живота. Всяка една майка мечтае да може да отделя времето, необходимо за приготвянето на вкусна, домашна храна за обяд за детето си. Да, често предвидливите мами приготвят вечеря в такова количество, че да има заделена порция и за детето за обяд на следващия ден. Уви, понякога ежедневието има друго предвид и плановете относно разпределянето на времето в кухнята често се объркват. За да имате винаги в главата си “план Б”, решихме да споделим с вас няколко вкусни и бързи рецепти, от които може да се възползва всяка една супер мама.

Импровизирани мини пици

Вземете една тортиля (или арабска питка, лаваш) и я нарежете на 6 или 8 триъгълника (според големината й). Сложете ги нагънати като основа за пица във формички за мъфини. Добавете една малка лъжица доматено пюре, като го разнесете максимално по парчето хляб. Добавете ситно нарязан колбас по избор (или месо, което е предварително сготвено/обработено) и малко сладка царевица от консерва. Поръсете с кашкавал всяка една “пица” и ги сложете да се пекат в предварително загрята фурна за 3 минути на 220 градуса или докато кашкавалът се разтопи.

Бърза паста с песто

Сварете паста в количество по ваша преценка. Свалете я от котлона, прецедете я и добавете няколко лъжици песто и малко нарязани чери домати. Разбъркайте и “Воала!”.

Кесадийа

Върху предварително загрят тигат (без да добавяте мазнина) сложете една тортила. По цялата й повърхност поръсете с настърган кашкавал. Добавете като плънка върху едната половина продукти по избор (например месо, което вече е сготвено, колбаси, зеленчуци - рецептата става много вкусна със свинско дърпано месо или с пилешко месо и авокадо например). Прегънете тортилята така, че половината, върху която няма плънка, да прихлупва другата половина. Извадете кесадийата от тигана и я нарежете на 4 триъгълника. 

Хумус

Нахутът от един буркан (или консерва) го прецедете и измийте. Добавете 2 супени лъжици сусамов тахан, 1 скилидка чесън, малко лимонен сок, черен и червен пипер, сол, кимион, зехтин и малко магданоз. Блендирайте (пасирайте) всички съставки заедно докато формират гладка, хомогенна смес. Ако хумусът стане прекалено гъст, можете да добавите малко кисело мляко към него и да разбъркате. Сервирайте с арабски питки и пресни зеленчуци, нарязани на жулени. 

Омлет в питка

Издълбайте една малка питка. Счупете едно яйце и към него добавете нарязана шунка (или друг колбас), настърган кашкавал, малко сирене и пресни зеленчуци по избор. Изсипете сместа в питката и я сложете да се пече на 200 градуса за 5 минути. 

Бърза паста с крема сирене

Сварете паста в количество по ваша преценка. Свалете я от котлона, прецедете я и добавете няколко лъжици крема сирене, предварително нарязана пушена сьомга и малко нарязан пресен лук (ако детето ви яде такъв). Подправете с малко сол и разбъркайте.

 

Кои са вашите любими рецепти за бърз и вкусен обяд? Кажете ни в полето за коментари.

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.