Една от най-хубавите традиции, свързани с Великден, е раздаването на боядисани яйца и козунак “за здраве” на близки и приятели. Чрез обичая на споделяне на храна ние споделяме с хората около нас не просто вкуса й, а и нашите мисли, чувства и емоции. Но често след Великденската трапеза оставаме с много шарени яйца, “паднали в боя”, а в денят след празника вече нямаме мотивация да ги консумираме в чистия им вид на класическо варено яйце. За това тук решихме да съберем няколко идеи за преобразяване на Великденските яйца във вкусни и бързи ястия. И, макар че сме наясно, че всяка една домакиня понякога има мотивацията да се развихри в кухнята и да ги превърне в Шотландски яйца, “Птиче гнездо” или баница с плънка от варени яйца, сирене и спанак, осъзнаваме, че в понеделника след Великден повечето дами биха избрали почивката върху дивана пред дългото седене пред печката и за това подбрахме само хитринки, които се приготвят за 5 минути.

Тази статия съдържа идеи за комбинации между различни продукти, които могат да се превърнат във вкусни ястия. Но, понеже смятаме, че всеки човек има свои лични вкусови предпочитания, решихме да оставим на вас да откриете баланса между продуктите в рецептите, така че те да са своята най-вкусна версия за вас. Поради тази причина не сме използвали мерни единици, но вярваме, че всяка една майка в даден етап е успяла да усвои магията на готвенето “на око” и “на вкус”.

Яйчена салата: Намачкайте (или настържете) яйца, добавете майонеза, червен пипер и подправка “Маги 10 зеленчука”. Разбъркайте. Салатата е готова.

Дяволски яйца: Разрежете яйцата на половина. Отделете жълтъка и го намачкайте, като добавите към него майонеза, горчица, пушен червен пипер и черен пипер. По избор можете също да сложите й ситно колбас или настърган кашкавал. Сместа се пълни обратно в половинките от белтъци и така дяволските яйца са готови.

Разядка с авокадо: Яйца, авокадо, крема сирене, зехтин, лимонов сок и дижонска горица се смилат заедно с помощта на пасатор или блендер. Разядката е готова и може да се намаже върху филийка хляб или пърленка.

Разядка с кашкавал: Настържете яйцата и добавете към тях чеснов сос и настърган кашкавал. Разбъркайте.

Разядка със сирене: Настържете яйцата и добавете към тях настъргано сирене и настърган кашкавал. След разбъркване можете да намажете разядката върху филийка хляб.

Разядка с чесън: Към яйцата се добавя кисело мляко, майонеза, чесън и всичко се смила с помощта на пасатор.

Салата с царевица: Яйцата се нарязват на ситно и към тях се добавя сладка царевица от консерва, чесън, майонеза, червен пипер и копър. Сместа се разбърква и салатата е готова.

Яйца на тиган: В загрят тиган разтопете масло и добавете яйцата (срязани на половинки), червен пипер и сирене. След като запържите ястието, сервирайте.

Пълнени яйца с риба тон: Разрежете яйцата на половина, отделете жълтиците и ги намачкайте. Смесете ги с риба тон от консерва и майонеза. Напълнете белтъците с тази смес и ще получите вкусен ордьовър.

Салата с кисели краставички: Настържете яйца, варени картофи и кисели краставички. Добавете майонеза, кисело мляко, сол, черен пипер и чесън. По избор можете да прибавите и настъргано сирене или кашкавал (или и двете). Разбъркайте и ще получите вкусна яйчена салата.

Яйчен пастет: Варените яйца, крема сирене, масло и малко черен пипер се смилат заедно с блендер или пасатор до получаването на гладка смес. Към рецептата може да се добави и сирене по желание.

Разядка с пресен лук: Яйцата се намачкват, добавя се настъргано сирене, малко меко масло и нарязан на ситно пресен лук. Всичко се разбърква добре и разядката е готова да се поднесе върху препечени филийки.

Пълнени яйца с риба тон: Разрежете яйцата на половина, отделете жълтиците и ги намачкайте. Смесете ги с авокадо и майонеза и ги пасирайте. Напълнете белтъците с тази смес.

Хумус от яйца: Сварените яйца се прибавят към авокадо, зехтин, чесън и подправки. Всичко се блендира до получаване на хумус, който може да се намаже на филийка или да се я яде с арабски хляб или лаваш.

Разядка с кус-кус: Яйцата се нарязват на дребно и кум тях се прибавя майонеза, настъргано сирене, настъргани кисели краставички и малко сварен кус-кус. Всичко се разбърква и се поднася като разядка.

Яйчена разядка с извара: Яйцата се настъргват и към тях се прибавят смачкано авокадо, нискомаслена извара, настърган чесън, черен пипер, малко червен, и малко майонеза. Разядката може да се намаже на филийка или тортиля.

Разядка със сардини: Яйцата се смачкват с вилица и към прибавяме майонезен сос, ситно нарязан копър и смачкана маринована сардина. По желание могат да се добавят и парченца маслини. Може да се поднесе върху филийка хляб като сандвич с нарязани отгоре чери домати.

......................................................................................................................................

Можете да прочетете също 6 петминутни рецепти за вкусен детски обяд.

......................................................................................................................................

Тази статия беше вдъхновена от тази тема в нашата любима група:

https://www.facebook.com/groups/6242378179136260/posts/7662472493793481/

За да участвате в тази и други интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.