Краят на бременността е близо! На този етап всяка майка е нетърпелива да види своето бебе. Но то все още не е напълно готово да се появи на бял свят.

Ето седмичен календар на събитията около развитието на плода през третия триместър:

Седмица 28: Очите на бебето се отварят частично

Двадесет и осем седмици след началото на бременността клепачите на бебето могат частично да се отворят, миглите вече са се формирали. Централната му нервна система вече може да насочва ритмичните дихателни движения и да контролира телесната температура на бебето.

През тази седмица бебето е с приблизителна големина 25 сантиметра и тегло 1 килограм.

Седмица 29: Бебето започва да рита

Двадесет и девет седмици след началото на бременността бебето вече може да рита, да се разтяга и да прави хващащи движения.

Седмица 30: Косата на бебето расте

Тридесет седмици след началото бременността очите на бебето вече могат да се отворят широко. Косата на бебето вече е пораснала значително. Червените кръвни клетки активносе образуват в костния мозък на бебето.

На този етап бебето е с приблизителна големина 27 сантиметра и тегло 1 килограм и 300 грама.

Седмица 31: Бебето започва бързото да наддава тегло

Тридесет и една седмици след началото на бременността бебето е завършило по-голямата част от своето основно развитие. Сега е времето, в което то наддаде тегло бързо.

Седмица 32: Бебето тренира своето дишане

Тридесет и две седмици след началото на бременността ви ноктите на краката на бебето са забележими. Слоят от меко, пухкаво окосмяване, което е покривало кожата на бебето през последните няколко месеца (лануго), започва да пада тази седмица. Бебето достига приблизителна големина 28 сантиметра и тегло 1 килограм и 700 грама през тази седмица.

Седмица 33: Бебето започва да забелязва светлината

Тридесет и три седмици след началото на бременността зениците на бебето вече могат да променят размера си в отговор на стимул, причинен от светлина. Костите на бебето се втвърдяват, черепът обаче остава мек и гъвкав.

Седмица 34: Ноктите на бебето растат

Тридесет и четири седмици след началото на бременността ноктите на бебето вече са достигнали върховете на пръстите му. На този етап бебето е достигнало големина 30 сантиметра и тегло 2 килограма и 100 грама.

Седмица 35: Кожата на бебето се заглажда

Тридесет и пет седмици след началото на бременността кожата на бебето се заглажда, а неговите крайници придобиват закръглен вид.

Седмица 36: Бебето заема по-голямата част от околоплодния мехур

Тридесет и шест седмици след началото бременността липсата на пространство в корема на майката може да затрудни опитите бебето да се движи свободно. Въпреки това майката вероятно ще усеща много разтягания, търкаляния и разклащания в корема си

Седмица 37: Бебето вече може да обърне с главата надолу

Тридесет и седем седмици след началото на бременността бебето има здрав захват. За да се подготви за раждането си, главата му вече може да започне да се спуска в таза на майката. Ако бебето не е с главата надолу, акушер - гинекологът, който следи бременността, трябва да поговори с майката какви са вариантите за справяне със ситуацията.

Седмица 38: Растат ноктите на краката на бебето

Тридесет и осем седмици след началото на бременността обиколката на главата и корема на бебето са приблизително еднакви. Ноктите на краката му вече са достигнали върховете на пръстите. В повечето случай на този етап бебето е изчистило своето лануго изцяло. В тази седмица големината на бебето достига до 2 килограма и 900 грама.

Седмица 39: Гърдите на бебето са изпъкнали

Тридесет и девет седмици след началото на бременността ви гръдният кош на бебето става все по-изпъкнал. При момчетата тестисите продължават да се спускат в скротума. Мазнините се разпределят по цялото тяло на бебето, за да му е топло след раждането.

Седмица 40: Настъпва терминът за раждане

Четиридесет седмици след бременността бебето достига големина 36 сантиметра и тегло 3 килограма и 400 грама. Не забравяйте, че бебетата тежат и изглеждат по различен начин при раждането си и това не е определящо за здравословното им състояние.

Не се тревожете, ако терминът дойде, но няма признаци за започване на раждането. Терминът е просто изчислена прогноза за това кога бременността ще достигне продължителност 40 седмици. Не може да се изчисли с точност кога ще се роди бебето. Нормално е да появи преди или след термина, определен от лекарите.

 

Други теми, които могат да ви развълнуват, са Как се развива вашето бебе през втория триместър и Как се развива вашето бебе през първия триместър.

Споделете ни как протича вашата бременност като коментар. Разкажете ни какво ви вълнува и притеснява.

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.