Ако сте прочели първата ни статия за това какво се случва с тялото ни след раждане и въпреки това сте се озовали тук - Поздравления! За това се изисква известна доза смелост! Промените в женското тяло след бременност и раждане са толкова много, че се наложи да ги разделим в две отделни статии, за да не изплашим бъдещите майки твърде много. Тук продулжаваме докъдето сме стигнали:

Знаем, че месечната ви менструация изобщо не ви липсва, но ето няколко думи и за нейната поява с лед раждането. Ако не кърмите, менструацията ви вероятно ще се върне след шест до осем седмици. Ако пък кърмите, цикълът ви вероятно няма да започне, докато го правите активно (въпреки, че има изключения от правилото). След като започнете да кърмите по-малко (обикновено със започването и напредването на захранването), цикълът ви е възможно да се появи отново (но това също е строго индивидуално). Да, доста е възможно да не го усещате по същия начин като преди (например да има промяна в продължителността му, в честотата на поява или в болезнеността). Напомняме също, че овулацията се появява месец преди менструацията. Имайте го предвид, ако не планирате следващо дете в идните месеци след раждането.

След раждането неща, които преди сте приемали за даденост, може да не вървят “по вода”. Например ходенето до тоалетна. Особено, ако сте родили по естествен път. Възможно е сигналите, които пикочният мехур изпраща към мозъка ви, за да каже на тялото ви “да пишка”, да са били нарушени от напрежението в тялото по време на раждането и напъните, както и самото преминаване на главата на бебето, която при раждане притиска уретрата. Често срамните устни и вулвата са много подути, което може да затрудни уринирането. В тази ситуация могат да ви помогнат студени компреси. Също така е възможно да уринирате и да се потите по-интензивно през първата седмица или две след раждането, защото тялото ви работи, за да изхвърли излишната вода от себе си. Следродилният запек е още едно "прекрасно" нещо, което е често срещано през първата седмица. Основните причини за него при раждане секцио са, че червата имат нужда от още малко време, за да заработят нормално, а при естествено раждане - вътрешен страх от изтласкване на още нещо от тази изнежена в момента област на тялото. Дехидратацията на организма след раждането също не трябва да се подценява като причина за запека. Приемайте много течности и плодове, за да се справите със ситуацията максимално бързо.

Ако кихането, смехът или правенето на упражнения могат да ви карат да пишкате по малко в панталоните след раждането, това е знак, че тазовото ви дъно има нужда да му обърнете внимание. Тазовото дъно включва мускулите, връзките, тъканите и нервите, които поддържат матката, пикочния мехур, вагината и ректума. Теглото на вашето бебе по време на цялата бременност и раждането, могат да го натоварят много. Симптомите, които индикират проблем с тазовото дъно, включват често уриниране или изтичане на урина, болка по време на секс или чувство на натиск в слабините. Да, звучи малко плашещо, но добрата новина е, че физиотерапията и упражненията за укрепване на тазовото дъно могат да Ви помогнат да се справите с проблема. Ако установите, че имате такова състояние, потърсете специалист.

След раждането мускули в коремната област и торса биха могли да бъдат значително по-слаби от преди, което би затруднило дори елементарни физически задачи (като например да вдигнете коша с пране). Почти всички бременни жени имат някаква степен на диастаза (раздалечаване) на мускулите на коремната стена. Тя се образува при нарастването на бебето в корема на майката и е в следствие на изтъняването на съединителната тъкан в отговор на някои хормони. Тази “празнина” може да се затвори сама през първите осем седмици след раждането, но понякога това не се случва. Това води до болки в гърба и мускулите. Не е необходимо да се примирявате с това състояние: физиотерапевт за тазово здраве и специалист по лечението на диастаза могат да ви покажат правилните упражнения, които да помогнат за възстановяване на силата в абдоминалната мускулатура и да “съберат” мускулите ви отново.

Ако сте си купили сутиен за кърмене по време на бремеността, той най-вероятно няма да ви стане още известно време. Веднага след раждането нивата на хормоните естроген и прогестерон спадат, а това на пролактинът (хормонът, който ви спомага образуването на кърма) се покачва. Тази промяна обикновено прави гърдите дори по-големи, отколкото са били по време на бременността, поради увеличения приток на кръв и мляко към тях. Да, това е “уголемяването на гърдите”, за което вероятно са ви казали приятелките ви. Най-много ще го усетите два до три дни след раждането, когато гърдите ви ще бъдат доста твърди и вероятно болезнени. Ако кърмите, това усещане ще се успокои в рамките на няколко дни. Поставянето на топли компреси преди кърмене и студени такива след това ще ви помогне да се справите с дискомфорта. Ако не кърмите, превъзмогването му може да отнеме около седмица, а удобен сутиен, обезболяващи и студените компреси биха могли да могат да ви помогнат в ситуацията. А ако се чудите какъв би бил евентуалния размер на чашката, която носите, след раждането - няма как да знаете. Гърдите ви могат да останат по-големи, да станат по-малки или да се върнат към размера си преди бременността. А що се отнася до “увисването” им, причините за него могат да бъдат кърменето, качването на теглото на гърдите по време на бременност, възрастта ви, както и гравитацията.

Наддаването на тегло по време на бременност може да доведе до появата на разширени вени и стрии. И въпреки че с времето стават по-малко забележими, вероятно ще останат завинаги по тялото ви. Чорапите или клинове с компресия могат да помогнат за облекчаване на болката от разширени вени в първите дни след раждането. Все още не сме открили ефективен начин за борбата със стриите обаче. Ако вие знаете такъв, молим ви кажете ни!

Промяната в нивата на хормоните по време и след раждане може да повлияе на кожата на лицето ви, причинявайки сухи петна, акне или пигментация. Консултирайте се с дерматолог, ако забелязвате обезцветяване, или ако пробиващите пъпки се възпалят и станат болезнени - това е признак за по-тежко кистозно акне.

За съжаление, косопадът е нещо напълно нормално след раждане. Възможно е да загубите до една трета от косата си, като най-активно тя пада между третия и четвъртия месец след появата на вашето бебе. Причината е във високите нива на някои хормони по време на бременност, които допринасят за растежа на повече коса през деветте месеца. Когато нивата на хормоните спаднат след раждането обаче, майката се сбогува с гъстата си коса. Но пък след това започвате нова фаза на растеж на косъма, така че не се отчайвайте.

Нарушаването на нивата на хормоните и обема на кръвта по време на бременност дори могат да ви направят по-податливи към поява кариес и заболяване на венците след раждането, така че не пропускайте профилактичния си преглед при зъболекаря.

Да, знаем колко отчайващо звучат всички тези внезапни промени в тялото на майката след раждането. Наистина е много неприятно да усещаме собственото си тяло като чуждо. Не просто чуждо, а “старо, изморено, пъпчасало и оплешивяло” чуждо тяло. Но не забравяйте, че това състояние е само временно. Докато чувството да бъдеш майка - прекрасно, несравнимо с нищо досега и завинаги! 

 

Прочетете също След раждането: Какво се случва с тялото ми и защо? (част 1).

Споделете ни как се чувствахте няколко месеца след раждането на детето си като коментар.

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.