Ако съвсем наскоро сте извадили от тялото си един малък човек - Честито! Сигурни сме, че нямате търпение да се почувствате в кожата си така, както се усещахте преди бременността. Уви, до тогава има още доста време...

Женското тяло претърпява сериозна трансформация по време на бременността - и също толкова голяма такава по време на раждането и след раждането. И макар да има много информация какво да очаквате всяка седмица от порастването на бебето в корема ви, съветите за женското здраве и тялото след раждането често се пренебрегват. Това е причината често дамите да са неприятно изненадани и да се усещат неподготвени за седмиците и месеците, които следват най-прекрасният момент от живота на всяка майка. Редица проучвания са установили, че когато майките се чувстват неподготвени или се борят да се справят с всички промени във физическото си здраве, след като са родили наскоро, е по-вероятно да се чувстват емоционално претоварени, стресирани, тревожни или депресирани - което е точно обратното за това как трябва да се чувства една майка след раждането на детето си. За това решихме да помогнем с малък “пищов” за това какво да очаквате и как да се справите с предизвикателствата на седмиците след раждането.

Няма нищо странно във факта, че не се чувствате както преди – животът ви се е променил драстично, а с него и хормоните ви. Или поне за малко. Някои от хормоните в тялото ви ще преминат от най-високите си нива възможни към най-ниските си такива. Веднага след раждането нивата на естроген и прогестерон намаляват драстично, което може да допринесе за резки промени в настроението, безпокойство, тъга или раздразнителност (които често отзвучават в рамките на една седмица след раждането) или следродилна депресия (за жалост тя може да се задържи доста по-дълго). Междувременно окситоцинът изпълва тялото ви веднага след раждането. Именно той “отключва” майчинския инстинкт, а с него и хилядите страхове, че нещо би могло да нарани детето ни. Така че с повишаването на окситоцинът е възможно да се повиши и тревожността. Тези хормони влияят един на друг и могат сериозно да въздействат енергията и настроението ви. В тази ситуация прогестеронът е хормонът, от който тялото има нужда, той е естествено вещество против тревожност, но непосредствено след раждането нивата му са много занижени. Ето защо тази комбинация от процеси може да потопи гемиите на всяка нова мама. Спомнете си това при следващия спад на настроението и мотивацията ви и си кажете на глас: “Аз съм чудесна майка, просто хормоните ми са полудели!”. Защото е напълно нормално да не се чувствате в кондиция и с пеповдигнато настроение дори в продължение на няколко месеца след раждане, докато хормоните ви в крайна сметка “си дойдат на място”. И, ако изпитвате затруднения, не забравяйте да се посъветвате със специалист, за да обсъдите как можете да се справите със ситуацията.

Функцията на хормоните на щитовидната жлеза, които помагат за регулиране на телесната температура, метаболизма и функцията на органите, също могат да бъдат засегнати от раждането. Статистически пет до 10 процента от жените могат да развият следродилен тиреоидит, (възпаление на щитовидната жлеза) и точната причина за това все още не е известна. Симптомите могат да включват безсъние, тревожност, учестен пулс, умора, загуба на тегло и раздразнителност (от първия до четвъртия месец след раждането) или умора, наддаване на тегло, запек и депресия (от четвъртия до осмия месец след раждането). При необходимост наблюдаващият лекар може да назначи изследвания, да следи нивата на хормоните на щитовидната жлеза и да назначи лечение, ако е необходимо.

Хормоните също оказват влияние върху структурата на мозъка на майката, но не непременно такова, каквото очаквате. В едно малко проучване в Канектикът учените са направили ядрено-магнитен резонанс на мозъка на няколко дами малко след раждането и после отново на същите, но няколко месеца по-късно. Те са установили увеличение на количеството сиво вещество (тоест допълнително създадени неврони). Засегнатите области на мозъка от това увеличение на мозъчните клетки са отговорни както за проявата на майчинския инстинкт и безусловната любов, така и за фината настройка на майката към поведението на нейното бебе. Но тъй като изследването е направено наскоро, все още не е ясно дали тези промени са краткосрочни или дългосрочни.

Чувството на изтощение е доста често срещано през първите няколко седмици след раждането. Естествено, основната причина за него са многократните и ежедневни събуждания през нощта на ревящото до вас бебе. Но тези симптоми могат да бъдат свързани и с ниски нива на желязо. Наскоро родилите майки са изложени на по-висок риск от дефицит на желязо поради загубата на кръв по време на раждането. Специалисти съветват да се продължи приема на мултивитамини за бременни с желязо за времето, през което майката кърми, или ако не кърми - докато има кървене след раждането. Освен това се препоръчва приема на богати на желязо храни (като червено месо, пълнозърнести продукти, боб, леща). Би трябвало да се почувствате по-добре в рамките на няколко седмици след увеличаване на приема на желязо, но по-сериозни дефицити могат да отнеме повече време за компенсиране. Ако имате съмнения за такива (усещате замаяност, задух, неправилно оросяване на крайниците, подуване на езика), можете да помолите вашия лекар да Ви назначи кръвни изследвания, за да проверите нивата на желязо в организма. Ако кърмите, тялото ви има нужда от витамини А, Е, С и В комплекс, хром, йод, селен и цинк. Най-правилният и най-прост начин да се сдобиете с тях е да ядете разнообразна и здравословна храна.

Матката е най-изстрадалият орган на всяка жена и, за жалост, екшънът за нея на е приключва с раждането. Да, между възстановяването от вагинално раждане и такова от цезарово сечение има доста разлики, но има и много прилики. Например болките, които се усещат като менструални спазми, започват малко след раждането и продължават два или три дни. Тези малки контракции помагат на матката да започне да се свива до състоянието си преди появата на бебето. Тя успява да достигне първоначалния си размер за около шест седмици. Също така ще образувате кърваво течение (наречено лохии), което ще продължи до шест седмици след раждането. Тези лохии ще стават по-светли на цвят и накрая ще “изтекат”. Интересен факт е, че учените твърдят, че шийката на матката на жени, които са раждали, често ще изглежда така, сякаш се „усмихва“, в сравнение с вида на шийката на матката на жена, която не е раждала.

Ако сте родили по естествен път, почти сигурно е, че ще имате подути, насинени и възпалени слабини за известно време. От своя страна пък цезаровото сечение често идва с подпухнал корем и болезнена рана от операцията. И двете състояния постепенно ще се подобряват в рамките на няколко седмици. През това време почивката и болкоуспокояващите ще са ваши приятели. Най-важното нещо, което трябва да запомните за болката след раждането, е, че тя трябва да отшумява всеки ден. Следете състоянието си ежеминутно. Появата на ново болезнено усещане или кръвотечение означава, че трябва незабавно да се свържете със своя наблюдаващ лекар.

Изплашихте ли се вече? Това са само част от промените в тялото си, които можете да очаквате след раждането. За останалите сме подготвили още една кратка статия -  След раждането: Какво се случва с тялото ми и защо? (част 2).

Споделете ни как се чувствахте няколко месеца след раждането на детето си като коментар.

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.