Бременна си? Честито! Несъмнено всяка бременна жена прекарва дните си, чудейки се как расте и се развива бебето в корема й. Колко голямо е то, кога ще го почувства за първи път и още безброй въпроси, които ще я вълнуват в идните седмици. Развитието на плода обикновено е предвидим процес и за да разберете какво се случва в него, сме описали седмица по седмица какво се случва във вашата утроба през първия триместър от бремеността.

Седмица 1 и седмица 2: Подготовка

Може да ви звучи странно, но всъщност през първата седмица или две майката все още не е бременна. Да, точно така. Зачеването обикновено се случва около две седмици след началото на последната ви менструация. Но за да изчисли прогнозната дата на термина, вашият акушер-гинеколог ще преброи 40 седмици напред от началото на последната ви менструация. Това означава, че менструацията ви ще се брои като част от бременността, въпреки че технически майката все още тогава не е бременна.

Седмица 3: Оплождане

Сперматозоидът и яйцеклетката се свързват в една от вашите фалопиеви тръби, за да формират едноклетъчно образувание, наречено зигота. Тя обикновено е съставена от 46 хромозоми - 23 от биологичната майка и 23 от биологичния баща. Тези хромозоми ще определят пола и физическите черти на бебето. Скоро след оплождането зиготата започва придвижването си надолу по фалопиевата тръба към матката. Същевременно тя започва и да се дели, за да образува група от клетки, наподобяващи малка малина (наричат се морула).

Седмица 4: Имплантация

Бързо делящата се морула - на този етап вече наречена бластоцист - е започнала да се забива в маточната лигавица. Този процес се нарича имплантация. Вътрешната група клетки, намиращи се в бластоциста, ще се превърне в ембрион. Външният слой ще образува част от плацентата, която ще “храни” бебето през цялата бременност.

Седмица 5: Завишаване в нивата на хормоните

През петата седмица от бременността (или третата седмица след зачеването) нивата на хормона HCG, произвеждан от бластоциста, бързо се повишават. Това сигнализира на яйчниците да спрат да отделят яйцеклетки и да започнат да произвеждат повече естроген и прогестерон. Завишените нива на тези хормони спират менструалния цикъл (често това е първият признак за бременност) и подхранват растежа на плацентата. Ембрионът вече е направен от три слоя. Най-горният слой - ектодермата - ще образува най-външния слой на кожата на бебето, централната и периферната нервна система, очите и вътрешните уши. Сърцето на бебето и кръвоносната система ще се образуват в средния слой клетки - мезодермата. Този слой клетки също ще постави основата за развитието на костите, връзките, бъбреците и голяма част от репродуктивната система на бебето. Вътрешният слой клетки - ендодермата - е мястото, където ще се развият белите дробове и червата на бебето.

Седмица 6: Затваряне на невралната тръба

През шестата седмица бебето започва активно своя разтеж. Само четири седмици след зачеването, невралната тръба, намираща се по гърба му, се затваря. Мозъкът и гръбначният мозък на бебето ще започнат развитието си от нея. Сърцето и другите органи също започват да се формират. Появяват се малки издутини, които скоро ще се превърнат в ръце. Тялото на бебето започва да придобива C-образна форма.

Седмица 7: Започва да се формира главата на бебето

Седем седмици след забременяването мозъкът и лицето на бебето започват да се оформят. Вдлъбнатините, които ще се превърнат в ноздри, стават видими и се образуват наченки на ретина. Появяват се издутини на долните крайници, които ще се превърнат в крака, а издутините на ръцете, които поникнаха миналата седмица, сега придобиват формата на гребла.

Седмица 8: Започва да се оформя носа на бебето

Осем седмици след забременяването издутините на долните крайници на бебето придобиват формата на гребла, а пръстите на ръцете вече са започнали да се оформят. Образуват се малки отоци на главата, които скоро ще се превърнат в ушна мида, а очите могат вече да се видят. Оформени са горната устна и носа на бебето. Тилът и шията започват да се изправят. До края на тази седмица бебето ще достигне големина от 11 до 14 милиметра.

Седмица 9: Появяват се пръстите на краката на бебето

През деветата седмица от бременността ръцете на бебето се развиват и се появяват лактите му. Виждат се вече и пръстите на краката и се образуват клепачите върху очите. Главата на бебето вече е значително по-голяма, но все още няма оформена брадичка. До края на тази седмица бебето ще бъде с големина между 16 и 18 милиметра.

Седмица 10: Лактите на бебето започват да се сгъват

До 10-та седмица от бременността главата на бебето е достигнала по-кръгла форма. Бебето вече може да свива лактите си. Пръстите на ръцете и краката се издължават. Клепачите и ушната мида продължават да се развиват. Вече ясно се вижда пъпната връв.

Седмица 11: Формират се гениталиите на бебето

В началото на 11-та седмица от бременността главата на бебето все още представлява около половината от големината му. Въпреки това, тялото на бебето е на път да навакса тази разлика. Бебето вече е официално се определя като плод. През тази седмица лицето на плода е широко, очите са раздалечени, клепачите са слети. Появяват се “пъпките”, които в бъдеще ще се превърнат в зъби. Червените кръвни клетки започват да се образуват в черния дроб на бебето. До края на тази седмица външните гениталии ще започнат да се развиват в пенис или клитор и срамни устни. На този етап плодът е с големина около 5 сантиметра и тежи около 8 грама.

Седмица 12: Оформят се ноктите на бебето

Дванадесет седмици след забременяването на бебето му израстват нокти. Лицето му вече е значително по-развито. Неговите (или нейните) черва са развити в корема му (й). На този етап плодът е с приблизителна големина от 61 милиметра и тегло от 14 грама.

Други теми, които могат да ви развълнуват, са Как се развива вашето бебе през втория триместър и Как се развива вашето бебе през третия триместър.

Споделете ни как протича вашата бременност като коментар. Разкажете ни какво ви вълнува и притеснява.

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.