С напредването на бременността бебето започва да се усеща все по-истински. Само преди два месеца то беше само група клетки, а сега вече има функциониращи органи, нерви и мускули. За да разберете какво се случва през втория триместър от бременността, прочетете тази кратка статия. 

Седмица 13: Формиране на урината на бебеото

Тринадесет седмици след бременността бебето започва да произвежда урина и да я отделя в заобикалящата го околоплодна течност. Възможно е то също да поглъща малко от околоплодна течност. Започва се втвърдяване на костите в скелета на бебето, особено в черепа и дългите кости. Кожата му все още е тънка и прозрачна, но скоро ще започне да се “удебелява”.

Седмица 14: Полът на бебето е възможно да бъде установен

Четиринадесет седмици след бременността шията на бебето е станала по-оформена. Червените кръвни клетки вече се образуват в далака му. Също така полът на бебето ще стане очевиден тази седмица или през следващите седмици. В момента бебето е с приблизителна големина 8-9 и тежи около 45 грама.

Седмица 15: Развива се скалпът на бебето

Петнадесет седмици след бременността бебето расте с бързи темпове. Развитието на костите продължава и скоро ще станат видими при преглед с на ултразвук. Започва да се оформя и скалпа бебето.

Седмица 16: Очите на бебето започват да се движат

Шестнадесет седмици от вашата бременност главата на бебето започва да се изправя. Очите му е възможно вече бавно да се движат под клепачите. Ушите са близо до достигането на крайната си форма. Кожата на бебето става все по-дебела. Движенията на крайниците на бебето стават координирани и могат да бъдат проследени по време на преглед с ултразвук. Тези движения обаче все още са твърде незначителни, за да бъдат усетени от майката. Бебето вече е с приблизителна големина 12 сантиметра и тегло 110 грама.

Седмица 17: Развиват се ноктите на краката на бебето

Седемнадесет седмици след бременността започват да се развиват ноктите на краката на бебето. То става все по-активно в околоплодния мехур, търкаля се и се обръща. Неговото сърце изпомпва почти 500 милилитра кръв дневно.

Седмица 18: Бебето започва да чува

Осемнадесет седмици след бременността ушите на бебето започват да изпъкват отстрани на главата му. Възможно е то вече да може да чува звуци. Очите му започват да гледат напред. Храносмилателната му система е започнала да работи. На този етап бебето е с приблизителна големина 14 сантиметра и тежи около 200 грама.

Седмица 19: Бебето придобива “защитно покритие” по кожата си

Деветнадесет седмици след бременността растежът се забавя за малко. Мазно, подобно на сирене покритие, наречено vernix caseosa, започва да покрива тялото на бебето. Целта на vernix caseosa да защити деликатната кожа на бебето от ожулвания, напукване и втвърдяване, които могат да бъдат резултат от продължителния престой на кожата му в околоплодната течност. Ако бебето е момиче, през тази седмица ще се оформят матката и вагиналният й канал.

Седмица 20: Остава още толкова!

По средата на бременността е възможно да се усетят движенията на бебето. То вече редовно спи и се събужда. Възможно е дори да се буди от силен шум или от движенията на майката. Бебето е достигнало приблизителна големина от 16 сантиметра и 320 грама.

Седмица 21: Бебето може да смуче палеца си

Двадесет и една седмици от началото на бременността бебето е напълно покрито с фина, пухкава коса, наречена лануго. Ланугото спомага за задържането на vernix caseosa върху кожата. Смукателният рефлекс на бебето също се развива, позволявайки му да смуче палеца си.

Седмица 22: Косата на бебето вече може да се забележи

Двадесет и две седмици след бременността веждите и косата на бебето вече се виждат. Ако бебето е момче, през тази седмица тестисите му ще започнат да се спускат. В момента бебето е с приблизителна големина 19 сантиметра и тежи около 460 грама.

Седмица 23: Започват да се формират пръстовите отпечатъци на бебето

Двадесет и три седмици от началото на бременността бебето започва да движи очите си бързо под клепачите. По дланите на ръцете и по стъпалата се образуват хребети, които по-късно ще създадат основата за пръстови отпечатъци на бебето. Вероятно е бебето може да започне да хълца, причинявайки равномерни потрепващи движения в корема на майката.

Седмица 24: Кожата на бебето е набръчкана

Двадесет и четири седмици от бременността кожата на бебето е набръчкана, полупрозрачна и розова (до червена) поради факта, че кръвта в капилярите е видима. На този етап бебето е с големина приблизително 21 сантиметра и тежи около 630 грама. 

Седмица 25: Бебето реагира на гласа на майката

Двадесет и пет седмици от началото на бременността бебето е възможно да може вече да реагира на познати звуци (като гласа на майката) с движение. То прекарва по-голямата част от времето си за сън, правейки бързо движение на очите. 

Седмица 26: Белите дробове на бебето се развиват

Двадесет и шест седмици от бременността или 24 седмици белите дробове на бебето започват да произвеждат повърхностно активно вещество, веществото, което позволява на въздушните торбички в тях да се надуват и ги предпазва от колабиране и слепване. През тази седмица бебето е достигнало приблизителна големина 23сантиметра и тегло 820 грама. 

Седмица 27: Краят на втори триместър

Двадесет и седем седмици от началото на бременността нервната система на бебето продължава да се развива. То натрупва мазнини, които ще помогнат на кожата му да изглежда по-гладка.

 

Други теми, които могат да ви развълнуват, са Как се развива вашето бебе през първия триместър и Как се развива вашето бебе през третия триместър.


Споделете ни как протича вашата бременност като коментар. Разкажете ни какво ви вълнува и притеснява.

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.