В тази статия ще поговорим за темата, която вълнува дълбоко, причинява кошмари и докарва до тиха истерия всяка Софийска мама, а именно приемът в държавна детска градина или ясла на територията на Община Столична. Тук ще синтезираме всички “кога”, “защо” и “как”, свързани с процеса по кандидатстване, а накрая на статията ще намерите и калкулатор, който ще ви помогне да изчислите най-точно шансовете на детето ви за прием в мечтаното учебно заведение.

“Кога?”

Кандидатстването за прием в детска ясла или детска градина в град София за месец септември 2022 г. стартира още на 28-ми март в сайта на Столична община (ето тук: https://kg.sofia.bg/isodz/). Тогава се обявяват свободните места за прием новата учебна 2022-2023 година. От 29-ти март до 11-ти май 2022 година родителите трябва да подредят детски ясли или градини в списък спрямо желанието си за прием в тях в платформата. Подредбата има голямо значение за крайното класиране, защото тя също дава допълнителни точки за класирането. Всяко дете получава допълнителни точки по реда на посочените от родителя детски градини, за които кандидатства - за детско заведение, поставено на първо място по желание се полагат 3 допълнителни точки, за това на второ място - 2 допълнителни точки и това на трето място - 1 допълнителна точка.

За да кандидатства детето в държавно детско заведение, родителите задължително трябва да си направят регистрация в сайта на Столична община. Ако вече съществува профил, направен от тях в системата, задължително трябва той да бъде актуализиран с информация, валидна към датата на кандидатстването.

До 11-ти май 2022 година родителите имат възможност да актуализират семейния профил, да пренареждат желанията си за прием и да допълват документи в профила си в платформата. На същия ден (11-ти май) в 12:00ч (на обяд) платформата за кандидатстване се заключва за изчисление на първото класиране. Резултатите от него стават достъпни на следващия ден (12- ти май). В случай, че сте от късметлиите, чиито деца са приети в детско заведение, трябва да го запишете за него между 13-ти май и 27-ми май. В секция “Документи” в профила за кандидатстване можете да намерите необходимите документи за записването. Имайте предвид, че те трябва да са съвпадат с предварително заявената от родителя информация по време на кандидатстването.

Ако детето ви не е прието в първо класиране, имате възможност да изчакате следващите класирания (второ класиране, трето класиране и текущи класирания). Преди затварянето на системата за всяко едно от тях има възможност за пренареждане на желаните ясли и градини според свободните места на следващите класирания. Приемът за второ класиране се обявява на 28- ми май, а записването за него трае до 3-ти юни в 17:00ч. На 4-ти юни се обявява приемът за трето класиране като записването на класираните деца продължава до 17:00ч на 10-ти юни. Ако детето не е прието на първо, второ и трето класиране, родителите имат възможност за кандидатстване на текущите класирания за прием в държавни ясли и детски градини. Те стартират на 20-ти август 2022 г. и се провеждат всяка седмица до 2-ри декември 2022г. Всяка събота в този период се обявява приемът за кандидатствалите семейства, а родителите ще имат възможност за пренареждане на желаните заведения и кандидатстване за прием между понеделник след обявените класирания и петък в 17:00ч, когато системата затваря за преизчисление на класирането всяка седмица в този период.

“Защо?”

Критерии за прием в София през 2021г.

Приемът в държавна детска градина или ясла се базира на система за точкообразуване. Всяко кандидатстващо дете получава определен брой точки, които се формират от определени критерии. Критериите са три вида – общи критерии, социални критерии и допълнителни критерии.

Общи критерии:

Критерии 1: Адрес на местожителство на родителите и детето.

През 2021 година въведоха нов критерий, който се отнася за уседналостта на семейството. Според него, освен че поне единият родител трябва да има постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община, вече има значение и от кога живее в града. Това означава, че системата определя различен брой точки в зависимост от това колко време родителят е пребивавал на съответната адресна регистрация. За точкообразуването вече има значение и дали адресът за пребиваване на родителя е временен или постоянен. Максималният брой точки, които могат да се получат по този критерий, е 4 точки.

Постоянен адрес на родителите/настойниците на територията на Столична община:

- през последните над 3 години – носи 4 точки.

- през последните от 1 до 3 години – носи 3 точки.

- през последната 1 година – носи 2 точки.

Настоящ адрес на един от родителите/настойниците на територията на Столична община:

- през последните над 3 години – носи 3 точки.

- през последните от 1 до 3 години – носи 2 точки.

- през последната 1 година – носи 1 точки.

В системата за точкообразуване се взима предвид и чий адрес използва детето – този на бащата или този на майката. Ако двамата родители на документи живеят на един адрес, няма значение коя възможност ще се отбележи. Но ако родителите живеят на различни адреси – детето има право да кандидатства и в двата административни района по местоживеене на родителите си. Например: Бащата на Ирина се води по адрес в кв. Слатина, а майка й – в кв. Света Троица. Ирина има възможност да кандидатства и в двата квартала, но не едновременно. В този случай родителите ще имат възможност да опитат да изчислят в кой от двата административни района детето им има по-голям шанс за прием и съответно да получат максимум точки по този критерий.

Не се счита за промяна на постоянния или настоящия адрес, ако промяната на адреса е на територията на Столична община. Постоянен адрес на детето на територията на Столична община, който не е променян преди датата на класиране:

- през последните над 3 години – носи 4 точки.

- през последните от 1 до 3 години – носи 3 точки.

- през последната 1 година – носи 2 точки.

Настоящ адрес на детето на територията на Столична община, който не е променян преди датата на класиране:

- през последните над 3 години – носи 3 точки.

- през последните от 1 до 3 години – носи 2 точки.

- през последната 1 година – носи 1 точки.

Критерий 2: Постоянен или настоящ адрес на един от родителите е в административния район на съответното учебно заведение.

Ако родителят, който упражнява родителските права, има адресна постоянна или настояща адресна регистрация на територията на административния район на самостоятелната детска ясла или детската градина, детето получава допълнителни 2 точки.

Критерий 3: Дете на работещи родители.

Този критерий дава точки за родители, които са на трудов договор, са самоосигуряващи се лица или майката е в отпуск за оглеждане на дете. Този критерии дава по 2 точки за класиране на детето за всеки работещ родител (или такъв в отпуск за отглеждане на дете).

Критерий 4: Дете на учащи родители.

Този критерий дава точки на дете, което има родители, които са редовни студенти. Детето получава по 2 допълнителни точки за всеки учащ родител. А родителят е редовен студент и същевременно работи, има право да заявите само единия от двата критерии.

Критерий 5: Дете, посещавало на Самостоятелна Детска ясла или Частна Детска ясла.

Критерият дава 1 допълнителна точка на деца, посещаващи или посещавали общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца през последната година преди датата на класиране.

Критерий 6: Дете с брат или сестра, посещаващи ясла, детска или училище.

Този критерий дава 1 допълнителна точка, ако кандидатстващото дете има брат или сестра, посещаващи ясла, детска или училище в момента на кандидатстване. Критерият не се прилага за деца – близнаци и за деца, родени в период по-малък от 2 години.

Критерий 7: Децата са близнаци.

Критерият дава по 1 допълнителна точка за всяко дете, ако те са близнаци.

Критерий 8: Деца, родени с разлика до 2 години.

Този критерий дава по 1 допълнителна точка за всяко кандидатстващо дете, ако те са родени в по-кратък период от 2 години (така наречените породени деца). Този критерий не се прилага, ако децата са близнаци.

Важно е да знаете, че се използва само един от критериите 6, 7 и 8.

Социални критерии:

Критерий 9: Кандидатстващото дете има двама починали родители.

В този случай критерият дава на детето 7 допълнителни точки.

Критерий 10: Кандидатстващото дете има един починал родител.

Критерият дава на детето 6 допълнителни точки.

Критерий 11: Кандидатстващото дете има член от семейството с трайно намалена работоспособност.

Ако детето има член от семейството с намалена работоспособност над 70%, този критерий му дава 4 допълнителни точки.

Критерий 12: Кандидатстващото дете има един неизвестен родител.

Ако дете с един неизвестен родител или има родител с отнети родителски права, този критерий му дава 4 допълнителни точки.

Критерий 13: Детето е настанено за отглеждане в приемно семейство.

Дете, настанено за отглеждане в приемно семейство или семейство на роднини и близки по чл. 26 от Закона за закрила на детето или е осиновено дете, получава 3 допълнителни точки.

Критерий 14: Детето е в риск.

Ако се счита, че детето в риск по смисъла на §1, т. 6, б. „б“ и б. „в“ от допълнителните разпоредби на ЗПУО, този критерий ми дава 3 допълнителни точки.

Критерий 15: Дете, което живее в семейство или домакинство с три и повече деца.

Този критерий дава на дете, което живее в семейство/ домакинство с три и повече деца, 2 допълнителни точки.

Допълнителни критерии:

Критерий 16 – Детето е със специални образователни потребности /СОП/.

Този критерий се прилага само за децата над 3 годишна възраст, които имат оценка от Регионалния екип за подкрепа за личностното развитие на децата и дава допълнителни 7 точки. Допускат се до 3 деца в група в детското заведение.

Критерий 17 – Кандидатстващото дете има установено хронично заболяване.

В този случай детето с установено хронично заболяване получава допълнително 3 точки.

Може да се използва само един от критериите 16 и 17.

 

“Как?”

Да изчислите точките, които се полагат по всички изброени критерии на вашето дете, е лесната част. Далеч по-сложно се казва самият избор на детска градина или ясла според това колко са свободните места, колко е дълъг списъка на чакащите и какви са шансовете за прием на детето ви в тях. За щастие вече има наличен калкулатор, който може да направи тези “сложни сметки” вместо вас. Можете да го отриете ето тук: https://sofiadz-calculator.eu/. В него, след въвеждане на данните на детето, ще видите списък с детски заведения, като могат да се видят броят на свободните в тях места, чакащите за прием и след това процентно изчисление на шанса за прием на вашето дете спрямо въведените данни.