Общопрактивкуващите лекари са висококвалифицирани и отговарят за здравословното състояние на своите пациенти. За разлика от останалите специалисти по медицина, личните лекари обичайно са добре запознати със здравословното състояние на своите пациенти и за това те са техните най-доверени съветници за здраве. И понеже тяхната основна функция е профилактиката, добрият личен лекар следи медицинската история на всеки един свои пациент. Поради тази причина е важно да имате доверие на своя личен лекар и да направите избора си за такъв внимателно.

Но понякога смяната на личен лекар е неизбежна. Причините могат да бъдат много – преместване в друг град, смяна на постоянен адрес и предпочитанието практиката на вашия лекар да се намира по-близо до дома ви. А и понякога разбираме, че първият ни избор за личен лекар не е правилен за нас. Важно e да знаете, че всяко здравноосигурено лице има право да смени първоначално избрания личен лекар с друг. Тази смяна може да се извърши два пъти в годината - между 1-ви и 30-ти юни и между 1-ви и 31-ви декември.

През останалото време от годината смяна на лекаря може да се случи само при промяна на местоживеенето на пациента от едно населено място в друго или ако бъде прекратен договора на досегашния личен лекар с Национална здравноосигурителна каса.

Какво трябва да направите, за да смените своя личен лекар?

Ако желаете да се запишете при нов общопрактикуващ лекар, трябва да попълните регистрационната форма за постоянен избор, която е достъпна за разпечатване и от сайта на Националната здравноосигурителна каса /www.nhif.bg/. В нея трябва да попълните своите данни като здравноосигуреното лице, както и тези на досегашния ви личен лекар. Изборът на постоянен лекар на лица до 18 години се прави от родител (настойник), както и съответно неговата смяна. Ако желаете да подадете документи онлайн за смяната на общопрактикуващ лекар трябва да разполагате с личен, електронен подпис. В противен случай трябва да разпечатате на хартиен носител регистрационната форма за постоянен избор, да попълните своите данни и да отидете с нея при новоизбрания си личен лекар. Разбира се, важно условие е той да приема нови пациенти и да има сключен договор с Национална здравноосигурителна каса, за да е възможна смяната. Ако разполагате с лична здравноосигурителна книжка, трябва да я предоставите на новия лекар за актуализация на данните, след което тя да остане за съхранение във ваши ръце. Но ако нямате такава, не е задължително да си извадите, за да може да осъществи смяната.

Лицата, които нямат заявен личен лекар, могат да подадат докумен за това по всяко време на годината, следвайки същата процедура.

При смяната не е необходимо досегашният ви лекар да бъде информиран, това се случва по служебен път в районната здравноосигурителна каса.

Важно е да споменем, че всяко здравноосигурено лице има право временен избор на общопрактикуващ лекар в случаите, в които временно пребивава за повече от един месец (но не по-дълго от пет месеца) извън района, в който е избран неговият постоянният личен лекар. Това се прави чрез попълване на регистрационна форма за временен избор, в която лицето вписва от коя до коя дата иска да бъде валиден избора му и каква е причината за временна промяна на личния лекар. При извършване на временен избор на личен лекар здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване. След изтичане на посочения срок, лицето се възстановява автоматично в пациентската листа на лекаря, при когото е записан за постоянно.

 

 

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.