Резултатите от първото класиране в общинските детски градини и ясли в София за учебната 2022/2023 година станаха ясни вчера. След като беше известен общият брой на свободни места в детски градини и ясли в София (13 691) и броят на кандидатстващите деца - 23 622 (от тях за преместване в друго заведение са кандидатствали 2559 деца, а без места са 21 063 деца), стана ясно, че 10 261 са неприетите деца в детски градини или ясли при първото класиране. Най-голям недостиг на места в градините в столицата има в районите "Красно село", "Витоша" и "Триадица". Броят на децата, намерили място в класирането, е 10 802.

По данни на Мария Минчева (директор на дирекция "Образование" в Столична община) реалният недостиг е за около 7400 места, от тях за градински групи са 1500 деца, което сочи, че недостигът на места продължава да е основно в яслените групи.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова до края на годината се очаква да бъдат завършени 14 от 20-те новостроящи се сгради, което ще отвори още 1100 нови места за деца от групата 3 до 6 години в детските градини в София. "Тази група е много важна за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този недостиг искаме да се справим до края на мандата", каза кметът на София. Това означава, че откриването на нови детски градини в града не гарантира сформирането на повече яслени групи и поради тази причина е възможно проблемът с недостига на места за деца между 1 и 3 години да се задълбочи.

Припомняме, че помощта за неприето дете от 1 април е в размер на 372лв и ако детето ви не е прието в държавна детска градина в административния район, в който живеете, можете да кандидатствате за нея.

Резултатите от второ класиране ще бъдат публикувани на 28-ми май.

 

......................................................................................................................................

Повече информация за кандидатстването ще намерите в Прием в детска градина или ясла през 2022 година. 

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.