На 29-ти юни Българската православна църква почита паметта на Светите апостоли и разпространители на Християнството Петър и Павел.

Според народните представи двамата светци Петър и Павел са били братя-близнаци. Те били ревностни разпространители на християнството, претърпели са много страдания и гонения и за това биват наречени „първовърховни престолници и вселенски учители".

В тяхна чест в селата се правят събори, в които се прави общ курбан, пеят се песни, играят се хора и се извършват ритуали, за които се вярва, че предпазват от пожари, гръмотевици и градушки. В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. На днешния ден постът завършва с младо петровско пиле, което символизира плодородието.

По традиция празникът започва рано сутринта. Стопаните посещават градините, лозята, нивите си и хвърлят ситни камъчета за плодородие. По това време пък жените носят в църквата обредна погача и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те се раздават на роднини и съседи за здраве. Този обичай се спазва особено стриктно от семействата, в които има починало дете, и е свързан с народните вярвания за райската градина. Според тях, Свети Петър е добродушен старец, който е облечен в бели дрехи. На него се паднала голямата отговорност да съхранява ключовете за рая при подялбата на света между светците. В райската градина растяло златно ябълково дърво, около което кръжали душите на починалите деца досущ като пчелички. Когато майките им раздавали ябълки на Земята, светецът им позволявал на децата да си откъснат плод от райското дърво, но майките на тези деца не бива да хапват от обредните ябълки. 

На този ден имен ден празнуват всички с имената Петър, Павел, Петя, Петра, Павлина, Полина, Камен, Кремена и подобни.

......................................................................................................................................

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.