Ето, че най-вълнуващият момент в живота на всяка майка е минал и тя вече е у дома със своята мила рожба. На този етап всеки родител изпитва несигурност дали е наясно с всички профилактични прегледи, които е препоръчително да бъдат направени на неговото бебе. И, макар че повечето родители имат представа какво представляват ежемесечните консултации при педиатър през първата година, не всички знаят, че прегледа при специалист по детска ортопедия е също сред препоръчителните от Министерство на здравеопазването консултации за бебета.

Част от българската народопсихология е да не се ходи на лекар, ако всички е привидно наред. Но прегледът при детски ортопед два пъти през първата година от живота на детето е силно препоръчителен, защото по този начин е възможно навременно да се хванат някои аномалии (като например вродена луксация на тазобедрената става) и да се лекуват без хирургична намеса. Имайте предвид, че честа причина за появата на тези състояния е повиването на детето, което преди се е смятало за нещото, което “изправя крачетата му”. За съжаление, това е остарял мит и с времето медицината е разбрала, че повиването пречи на тазобедрените стави да са в абдукционна поза и може да доведе до проблеми в тях (като луксация и дисплазия), които да попречат на правилното и навременно прохождане.

Прегледите при специалист по детска ортопедия преди навършване на една година от раждането на детето е препоръчително да са два. Първият се прави между 45-ия ден след раждането до навършване на два месеца след раждането. Той се извършва чрез ехограф и е напълно безопасен за него. Прегледът включва клиничен преглед на горни и долни крайници, гръбначен стълб, както и ехография на тазобедрените стави. Специалистът търси вродени заболявания на опорно-двигателния апарат, най-вече дисплазия или луксация на тазобедрените стави. Вторият такъв преглед е препоръчително да се направи около шестмесечна възраст. Тогава се следи за същите състояния като при първия. Причината за него е, че има структури, които се появяват малко по-късно в детското развитие.

Всяка една майка иска да заведе детето си при на-добрият специалист в областта. Разбира се, ние не можем да кажем кои специалисти са по-добри от другите, но можем да споделим с вас кои са тези, които са най-препоръчвани от родители, преминали с децата си през препоръчителните ортопедични прегледи. Ето и кои са те:

Д-р Василис Фурлакис

В момента той извършва прегледи единствено в Медицински център “Надежда” в Мол Парадайс. Имайте предвид, че резервацията на час за преглед при д-р Фурлакис се случва единствено през платформата на Superdoc и той не може да се случи с направление от Национална здравноосигурителна каса. Също така трябва да знаете, че запазването за час за преглед се случва за около 2 месеца напред, имайте го предвид като планирате посещението си при него. След края на консултацията д-р Фурлакис изпраща цялата информация от прегледа на посочения от вас мейл.

Можете да направите резервация за консултация тук:

https://superdoc.bg/lekar/d-r-vasilis-furlakis-4845

Или да направите своята онлайн консултация тук:

https://app.healee.com/m-login/?desktop#login-main

Д-р Ивайло Ефремов

В момента той извършва прегледи в 5 ДКЦ Студентска поликлиника. Можете да запазите своя час за преглед през платформата на Superdoc, като за него можете да използвате направление от Национална здравноосигурителна каса, като доплатите 30 лева за преглед с ехограф, които касата не покрива. Също имайте предвид, че запазването за час за преглед при д-р Ефремов се случва за около 2 месеца напред.

Можете да направите резервация за консултация тук:

https://superdoc.bg/lekar/ivaylo-efremov

Д-р Николай Драганов

В момента той извършва прегледи единствено в Медицински център “Спектромед” във Военномедицинска академия. Имайте предвид, че резервацията на час за преглед при д-р Драганов се прави през платформата на Superdoc и той не може да се случи с направление от Национална здравноосигурителна каса. Запазването за час за преглед се случва за около 2 седмици напред, имайте го предвид като планирате посещението си при него.

Можете да направите резервация за консултация тук:

https://superdoc.bg/lekar/d-r-nikolay-draganov-2439

Доц. д-р Венелин Алексиев

В момента той извършва прегледи в София в Частни лекарски кабинети "Д-р Алексиев & Д-р Милева" в ж.к. Мотописта (в УСБАЛО "Б. Бойчев" в Горна баня не извършва консултации). Резервацията за час за преглед може да се направи на телефон 0889238190, като за консултацията не може да се използва направление от Национална здравноосигурителна каса. Доц. д-р Алексиев извършва прегледи и в град Враца и Благоевград.

Повече информация ще намерите тук:

http://www.einet.bg/~alexiev/index.htm

Д-р Стефан Стефанов

В момента той извършва прегледи в Болница Здравето и МЦ Детско здраве (филиал Маестро Кънев). Имайте предвид, че резервацията на час за преглед при д-р Драганов се прави през платформата на Superdoc, като за него може да се използва направление от Национална здравноосигурителна каса, като се доплати 30 лева за преглед с ехограф, които касата не покрива. Резервацията за час за консултация се случва за около седмица напред.

Можете да направите резервация за консултация тук:

https://superdoc.bg/lekar/d-r-stefan-stefanov-4313

 

Повече подробности можете да намерите в темите:

https://www.facebook.com/groups/6242378179136260/posts/7180589355315133/

https://www.facebook.com/groups/6242378179136260/posts/7397410180299715/

https://www.facebook.com/groups/6242378179136260/posts/7100204840020252/

https://www.facebook.com/groups/6242378179136260/posts/6481541285219947/

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.