Мъничко, беличко, почиства почти всяко петно... Що е то?

Със сигурност всяка майка някога в живота си е стигала до момент, в който е усещала, че губи битката със замърсяванията в дома си. За радост на всички домакини вече съществува меламиновата гъба (по-известна като “магическа гъба”). Защо? Ами защото с нейна помощ можете да почистите почти всичко! Странните опити на детето ви да декорира стаята си с помощта на моливи, химикали, флумастери? Ще ги заличите с меламонива гъба. Петна от варовик, ръжда. сажди, тютюнев дим, мазнини? Ще бъдат отстранени с минимални усилия.

“Магията“ се нарича меламинова пяна. Меламинът е органично вещество, богато на азот с добри почистващи и абсорбиращи свойства, открито още през 19-ти век. Допреди десетилетие се е използвало единствено за шумоизолация, но отскоро се използва и за почистване, при това доста успешно.

Какво можем да почистим с магическа гъба?

Отговорът на този въпрос е “почти всичко”. Стенни покрития (фаянс, боя, тапети), подови настилки (ламинат, линолеум, теракот), кухненски повърхности (печка, котлони, шкафове, хладилник), кожени изделия (обувки, чанти, дрехи, седалки на автомобила, дамаски на мебели), пластмаса (первазите на прозореца, дограмата, ПВЦ панели и всички изделия от пластмаса), мебели (направени от дърво, ПДЧ или МДФ), както и всички повърхности в банята. Гъбата почиства като гумичка - при употреба постепенно се изтърква и намалява. Тя почиства като много фина шкурка, като същевременно остава мека.

Но като всяко нещо и магическата гъба си има своите специфики на употреба. За това е препоръчително да следвате следните стъпки:

  • Намокрете гъбата! За да задействате магията на меламиновата пяна, трябва да намокрите гъбата с хладка вода, за да я омекотите (когато я суха е възможно гъбата да причини повече щети от желаното). Изстискайте гъбата без да я усуквате, за да не нарушите структурата на порите.
  • За да има по-дълъг живот вашата гъба, винаги я използвайте под ъгъл, а не с цялата ѝ площ, за да се “изхаби” по-бавно.
  • След като почистите с гъбата, забършете повърхността, върху която сте работили, с навлажнена кърпа, а след това със суха кърпа, за да отстраните остатъците от разпаднатия меламин.
  • Не използвайте гъбата без ръкавици, защото при употреба на гъбата миламиновата пяна се разпада и влиза в контакт с кожата на ръцете. Възможно е да предизвика дразнене, особено ако кожата ви е по-чувствителна.
  • Изплакнете гъбата под течаща вода, изстискайте я и я оставете да изсъхне преди да я приберете.
  • Ако се съмнявате дали вашата гъба е безопасна за конкретната повърхност, просто направете тест на мястото. Проверете на малка площ от него, преди да я използвате на цяла повърхност.

Опасна ли е миламиновата гъба?

Ако всички инструкции за безопасност при употреба са спазени, магическата гъба е напълно безопасна за човешкото здраве. Да, наистина при поглъщане на големи количества миламинът е токсичен. За това е важно да знаете, че трябва да избягвате почистването на магическа гъба на повърхности, които имат пряк контакт с храна (например кухненски уреди и съдове). Ако все пак това се случи, просто ги измийте повторно с топла вода и препарат за съдове преди да ги използвате отново. Също измивайте добре ръцете си след всяка употреба на гъбата и я дръжте на място, недостъпно за деца и домашни любимци.

Не използвайте почистващи препарати върху гъбата, тъй като при контакт на меламинът с други химични вещества е възможно да се отключат опасни токсични реакции. Също не навлажнявайте гъбата с много гореща вода, понеже меламинът става токсичен при нагряване. Важно е да знаете, че не бива да се почистват с меламинова гъба повърхности от неръждаема стомана, камък, тефлон, както и лакирани покрития и екрани, защото е много вероятно тя да увреди и надраска повърхността им.

Напишете ни като коментар коя е вашата любима хитринка за чист дом!

За да участвате във всички интересни теми, касаещи съвременната мама, влезте във Фейсбук групата Майките на София.